Runt Kölen

Översiktlig beskrivning

En resa som går på gränsen mellan Sverige och Norge med start i Uddevalla och mål i Hammarstrand via Nord-Norge över Kiruna och söderut igen. Vi åker i första hand på det mindre vägnätet. det mesta är asfalterat men det förekommer en del grus också det är dock ingen utpräglad grusresa utan vi använder de vägar som är trevligast helt enkelt.  Eftersom vi åker på småvägar äter vi lunch  efter vägen på diverse trevliga rastplatser eller skogsgläntor, mao vi tar med eller lagar vår egen lunch, därför kommer du behöva ta med ett campingkök.

Denna resa lämpar sig för den som vill köra MC, vi kommer att se en hel del vacker natur efter vägen och vid stopp, en del sevärdehter kommer att besökas pga de ligger efter vår väg men huvudsaken är rolig mc-åkning på småvägar i vacker natur. Resan är ca 320 mil varav 25-30 är på fina grusvägar.

Datum: 31/7 2023 till 9/8 2023

Resans Pris
Förare/Passagerare:
12 700 kr
Anmälningsavgift: 500 kr
Sista slutbetalningsdag: 
90 dagar innan avfärd
Minsta antal deltagare för resans genomförande: 6

Bokningsvillkor

Vid avbokning mer än 90 dagar innan resans start återbetalas allt utom anmälningsavgiften. Vid avbokning senare än 90 dagar innan avresa men tidigare än 60 dagar återbetalas 50% av resans pris, om avbokning sker senare än 60 dagar innan avresa blir det ingen återbetalning. 

Allmäna Resevillkor

 

 

Boende:
Vi bor på hotell eller vandrarhem i dubbelrum med enkel eller våningssängar, de flesta boenden har privata badrum men delat badrum förekommer på ett boende. 

Mat:
Frukost ingår på alla boenden. Lunch äter vi efter vägen, mao är campingkök nödvändigt. Middag kan vi i de flesta fallen äta på hotellet, på ett par ställen behöver vi förboka detta.

I priset ingår:

  • Nio övernattningar med del i dubbelrum och frukost
  • Färdledare
  • GPX Filer till din GPS

Samt sist men inte minst trevligt sällskap!

 

I priset ingår inte:
Övrig mat, fika, bensin, parkeringsavgifter, färjeavgifter och liknande kostnader
Deltagarens ansvar:
Giltigt körkort för MC
Försäkrad Motorcykel i gott skick
Reseförsäkring

Anmälan

Du anmäler dig här

Nedanstående video visar lite exempel på de vägar vi kommer att åka:

 

Resebeskrivning dag för dag

Dag 1 – Dalsland och Värmland

Vi samlas på Shellmacken vid 172:an i Uddevalla kl 08.30, 09.00 är det dags för avfärd norrut genom Dalsland upp till dagens övernattning som är strax utanför Torsby. Både Dalsland och Värmland har fantastiska kurviga och kuperade småvägar som vi använder för att åka norrut. Dagens etapp är ca 32 mil med en körtid på drygt 5 timmar. Övernattning sker i närheten av Torsby.


 

Dag 2 – Värmland, Östlandet och Dalarna

Avfärd kl 9, vi åker nordost och in i Norge, följer det mindre vägnätet genom östlandet för att åka tillbaka in i Sverige vid Fulufjället. Vi fortsätter upp förbi Idre upp på Nipfjällets sommarparkering för se den fantastiska utsikten över Härjedalsfjällen som utgör morgondagens etapp. Körsträcka ca 30 mil och knappt 5 timmars körtid varav knappt 2 mil grus.


Dag 3 – Härliga Härjedalen över Funäsdalen, Flatruet Ljungdalen mm

Vi startar från hotellet kl 9 och åker norrut över väg 311 via Fjätervålen och Högvålen mot Funäsdalen för att sen köra upp mot Flatruet och vidare via fler småvägar mot Östersund där vi har nattens hotell. Dagen bjuder på vacker utsikt, troligen en och annan ren, roliga MC vägar och en del gruskörning. Körsträcka ca 31 mil på drygt 4.5 timmar. Dagen bjuder på ca 8 mil grus.

Ren vid vägkanten på väg mot Funäsdalen
Flatruet
Snabbstopp på Flatruet i 4 grader och regn


 

NB: pga Googles oförmåga att låta användaren ignorera säsongsavstängningar ser det ut att fattas några km på Flatruet, men kartan är i övrigt korrekt.

Dag 4 – Vildmarksvägen 

Vi börjar dagen med att åka småvägar upp mot föllinge och strömsund, vi viker sen av på en härlig grusväg mot Gäddede, vid Hällingåfallet stannar vi till en stund och äter sen lunch en liten bit därifrån vid Skjulsvattnets rastplats. Efter lunch kör vi Vildmarksvägen bort mot mot Saxnäs där vi har dagens övernattning. Dagens körsträcka är ca 37 mil varav 12 är på grus, effektiv körtid är ca 6 timmar.

Saxnäs
Vildmarksvägen

Dag 5 – Mot Mo i Rana

Vi sitter upp vid 9 och kör en liten bit söderut för att titta på Trappstegsforsen, sen fortsätter vi norrut på mindre vägar, några mil söder om Tärnaby ansluter vi till blå vägen och fortsätter vår resa mot Norge. Strax innan gränsen är det lunchdags. Efter lunch åker vi vidare på mindre norska vägar upp mot Mo i Rana där vi har övernattning. Dagens sträcka är ca 35 mil och tar drygt 5 timmar.

Vattendrag efter Dikanäsvägen


 

Dag 6 – Vidare norrut

Som vanligt rullar vi vid 9-tiden och fortsätter norrut efter E6:an och stannar för lunch vid Husmannsplassen Kjelvik. Övernattning sker i Kjöpsvik. Dagens etapp innehåller en färjeförbindelse mellan Drag och Kjöpsvik som tar ca 45 min. Dagens körning är ca 35 mil och tar drygt 5 timmar.


 Dag 7 – Mot Kiruna

Uppsittning vid 9 för avfärd mot Kiruna, vi kommer att stanna till vid Abisko för fika och att ta fotografier (alla vill väl ha Tjuonavagge på bild?) Lunch äter vi vid Torne Träsks strand. Efter lunch fortsätter vi förbi Kiruna till Gällivare där vi övernattar.

Dagens etapp är ca 37 mil och tar knappt fem timmar att köra.

 

Torneträsk
Tjuonavagge 
 
Kiruna i fjärran

Dag 8 – På väg söderut igen

Avfärd vid 9 tiden, vi kör söderut på småvägar mot Nattavara för att stanna till vid spöksamhället Messaure som uppfördes vid utbyggnaden av Luleälven i slutet av 50-talet. Som mest hade samhället 2 300 innevånare. Efter besöket fortsätter vi E45 söderut mot Arvidsjaur där vi viker av på småvägar mot kvällens mål som är Lycksele. Dagens etapp är ca 43 mil och tar knappt 6 timmar att köra. 

Torget i Messaure
Här var kiosken i Messaure

 

 Dag 9 – Sista dagen

Som vanligt uppsittning vid 9, vi kommer att åka på det mindre vägnätet via Ragunda där vi stannar till och tittar på den Thailändska Paviljongen, vi kommer även stanna till för ett besök vid döda fallet på vägen ner till kvällens övernattning i Hammarstrand. Dagens etapp är ca 31 mil och tar knappt 4 timmar att köra.

Thailändska paviljongen i Utanede
Döda fallet

 

 Dag 10 – Hemfärd

Efter frukost skiljs vi åt och de som skall åt samma håll kan så klart följas åt, guiden kommer att ta småvägar ner mot Ramsjö i Norra Hälsningland så den som är på väg åt det hållet får gärna hänga med på både asfalt och grus.